Dlaczego udostępniamy najlepszą chmurę obliczeniową w Polsce?

Największa, najnowocześniejsza i najbardziej wydajna architektura chmury obliczeniowej w Polsce

Polcom, będąc liderem świadczenia usług cloud computingu w Polsce, realizuje nowy, ambitny projekt. Nasi klienci mogą skorzystać z najbardziej wydajnej, największej i najnowocześniejszej komercyjnej architektury chmury obliczeniowej.  To potężna architektura rozproszona geograficznie, w oparciu o którą Polcom świadczy usługi chmury obliczeniowej prywatnej i publicznej. Niech te kilka parametrów zobrazuje skalę przedsięwzięcia i możliwości:

• 25 tys. wirtualnych serwerów opartych o najnowsze procesory Intel Xeon w architekturze Haswell,

• 256 TB pamięci operacyjnej RAM, opartej o najnowszą wersję DDR4,

• gwarantowany dostęp do danych poniżej 1ms,

• 1 Petabajt przestrzeni pod dane, w tym na macierzach gwarantujących do 400 000 operacji wejścia/wyjścia na sekundę (IOPS) (200 000 zapis/200 000 odczyt),

• zaawansowany system backupu oparty między innymi na robotach o pojemności 1 200 taśm LTO,

• architektura pracująca w dwóch niezależnych i oddalonych od siebie o 30 km ośrodkach gwarantująca  nieprzerwanie działania aplikacji naszych klientów.

Na bazie tej architektury możemy budować zaawansowane i  dedykowane architektury dla naszych klientów, architektury mieszane lub inne według dowolnego modelu preferowanego przez klienta.

Udostępniana infrastruktura to nie tylko najwyższa wydajność, ale także odpowiednia efektywność energetyczna zapewniana przez najnowsze sposoby bezpośredniego chłodzenia procesorów.  Wszystkie te składniki powodują ograniczenie kosztów eksploatacji, zatem kosztów dla naszych klientów.