W trosce o bezpieczeństwo danych - Redundant Enterprise Cloud Infrastructure (RECI)

Dostęp do kluczowych danych jest dla wielu przedsiębiorstw i instytucji, takich np. banki, podstawą funkcjonowania. W celu zabezpieczenia danych zazwyczaj stosuje się wykonywanie kopii zapasowych, po to, by można było ich użyć w przypadku awarii. Niekiedy jest to w 100% wystarczające. Jednak dla dużej części przedsiębiorstw jakiekolwiek przerwy w dostępie do systemu skutkujące utratą choćby części danych lub koniecznością oczekiwania na odczyt z kopii zapasowej, oznacza trudne do oszacowania straty finansowe.

W odpowiedzi na ten problem Polcom stworzył innowacyjną usługę Redundant Enterprise Cloud Infrastructure (RECI). Nowa usługa umożliwia klientom dostęp do technologii kopiowania danych pomiędzy dwoma odrębnymi ośrodkami data center, które znajdują się w dwóch niezależnych lokalizacjach i są połączone ze sobą światłowodem. Taką możliwość dała nowa inwestycja Polcom, czyli nowo wybudowane Data Center Alwernia.

RECI umożliwia pełne zabezpieczenie danych przed trudnymi do przewidzenia awariami technicznymi, katastrofami naturalnymi czy aktami terrorystycznymi, które wyłączają z działania podstawowe centrum przetwarzania danych. Usługa działa w czasie rzeczywistym, co oznacza, że dostęp do danych, nawet w przypadku awarii jest nieporównanie szybszy, niż w przypadku technologii taśmowych.

Nie bez znaczenia pozostaje także wysoka klasa zabezpieczenia obydwu ośrodków Polcom. Zarówno DC Skawina, jak i DC Alwernia to ośrodki o najwyższym stopniu zabezpieczeń technologicznych i fizycznych. Dzięki temu, że całość usługi jest oferowana w oparciu o replikację synchroniczną pomiędzy właśnie tymi ośrodkami, stanowi ona najwyższej klasy zabezpieczenie kluczowych danych.