Usługi Polcom a RODO

25 maja 2018 roku weszły w życie unijne regulacje dotyczące ochrony danych osobowych – RODO – które w znaczny sposób zwiększają nacisk na kwestie związane z bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach. Z najważniejszych zmian wymienić można choćby to, że:

〡    Według nowych przepisów obowiązkiem administratorów danych jest zgłaszanie naruszeń do 72 godzin od wykrycia do właściwego organu. Ponadto administrator danych osobowych będzie miał obowiązek usunięcia danych osobowych na życzenie ich właściciela.
〡    Na firmy przetwarzające dane osobowe został narzucony nowy obowiązek – wyznaczenie Inspektora Danych Osobowych, posiadającego ekspercką wiedzę w tym obszarze.

Właśnie dlatego jak mówi Jacek Pachytel z Polcom: "Dla wielu przedsiębiorstw kluczowym problemem jest nie tylko wykrycie incydentów bezpieczeństwa związanych z danymi osobowymi, ale przede wszystkim znalezienie odpowiedniej ścieżki reakcji na ataki, która pozwoli zaoszczędzić cenny w takich sytuacjach czas oraz wybrać najszybszą drogę obsługi incydentów. Rozwiązaniem są usługi udostępniane przez Polcom, które dzięki centralizacji informacji z wielu systemach informatycznych, pozwalają na szybką i sprawna reakcję na incydenty bezpieczeństwa." Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na temat przygotowania Polcom do wejścia nowych przepisów oraz tego jak możemy pomóc naszym klientom w dostosowaniu się do nowych przepisów zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu: