background
Case studies

Sweco Engineering wybiera kolokację w Polcom Data Center

Branża:Usługi projektowe i doradcze w obszarze inżynierii lądowej
Kluczowa usługa:Kolokacja

Sweco Engineering wybiera usługi Polcom

Spółka Sweco Engineering wchodzi w skład szwedzkiej grupy Sweco, będącej jedną z największych w Europie firm konsultingowo-projektowych, zrzeszającą blisko 16 000 inżynierów i architektów, realizującą projekty w ok. 70 krajach na całym świecie, osiągając przy tym 18,7 mln SEK obrotów netto.

Wyzwanie

Niższe koszty utrzymania infrastruktury sprzętowej  i zachowanie ciągłości działania platformy informatycznej były kluczowymi czynnikami, które przyczyniły się do decyzji o migracji infrastruktury informatycznej spółki do Polcom Data Center  w Skawinie.

Własna serwerownia wymaga od firmy zaangażowania pod względem administracyjnym, finansowym i informatycznym. Takie czynniki jak koszty klimatyzacji, wybór odpowiedniego miejsca, zapewnienie odpowiednich warunków środowiskowych, łącza telekomunikacyjne czy zapewnienie niezależnych źródeł energii elektrycznej, sprawiają, że wiele firm decyduje się na outsourcing w ramach usługi kolokacji. Podobnie było w przypadku firmy Sweco Engineering Sp. z o.o. Dotychczasowa serwerownia spółki znajdowała się w Krakowie, jednakże ryzyko niespodziewanych awarii (przerwy w dostawie energii elektrycznej czy usterki systemu chłodzenia), stwarzało zbyt duże zagrożenie przerwania ciągłości pracy. Biorąc pod uwagę zasięg i rodzaj działalności firmy, efekty takich przerw mogłyby przyczyniać się do m.in. generowania nadprogramowych kosztów.

Rozwiązanie

Właśnie dlatego decyzja o kolokacji serwerów do Polcom, przyczyniła się do wzrostu bezpieczeństwa danych i całej infrastruktury informatycznej.

Możliwość wystąpienia awarii w data center została ograniczona do minimum.  Kolokowane urządzenia zostały objęte nadzorem (24h/365 dni w roku). Polcom Data Center jest wyposażone w systemy UPS (pozwalające na pracę bez dopływu prądu
z zewnętrznej sieci energetycznej), sieć Ethernet gwarantującą dostępność serwerów w Polsce i za granicą, a także jest położone w bezpiecznej strefie, z dala od zagrożeń komunikacyjnych i naturalnych. Usługi Polcom spełniają międzynarodowe standardy świadczenia usług kolokacyjnych i gwarantują najwyższy poziom bezpieczeństwa.

Efekty

Optymalizacja kosztowa

Kolokacja serwerów Sweco do Polcom Data Center przyczyniła się do redukcji kosztów inwestycyjnych związanych z utrzymaniem własnej serwerowni i jej modernizacją.

Zminimalizowane ryzyko wystąpienia awarii

Międzynarodowe standardy świadczenia usług kolokacyjnych w  Polcom zapewniają należyty poziom bezpieczeństwa.

Wzrost bezpieczeństwa infrastruktury informatycznej

Szereg zabezpieczeń i najwyższa dbałość o ochronę serwerowni dają gwarancję dostępności i zachowania ciągłości działania platformy IT.

Wsparcie core business

Powierzenie utrzymania infrastruktury IT wyspecjalizowanej jednostce, pozwoliło spółce skupić się na fundamentalnych aspektach swojej działalności.

company

Na co dzień staramy się wykorzystywać najnowsze rozwiązania technologiczne, wspierające rozwój biznesu, aby móc sprawniej zarządzać swoimi zasobami. Mogę śmiało powiedzieć, że kolokacja naszych serwerów do Polcom, pozwoliła na zwiększenie bezpieczeństwa naszej infrastruktury IT.

Szereg zabezpieczeń, elementów fizycznej ochrony, czy sama lokalizacja Polcom Data Center na całkowicie bezpiecznym terenie, to czynniki, których nie mogliśmy zapewnić sobie sami w racjonalnych kosztach. Równie istotna jest optymalizacja wydatków inwestycyjnych, związanych z utrzymaniem serwerowni. Zdecydowaliśmy się na wybór Polcom, ponieważ w naszej ocenie ma najlepsze doświadczenie w obszarze usług kolokacji oraz doskonałe zaplecze techniczne.

Marcin Nawara Kierownik Zespołu IT Sweco Engineering

Find out more about Polcom Data Center