Sweco Engineering wybiera kolokację w Polcom Data Center

Spółka Sweco Engineering wchodzi w skład szwedzkiej grupy Sweco, będącej jedną z największych w Europie firm konsultingowo-projektowych, zrzeszającą blisko 16 000 inżynierów i architektów, realizującą projekty w ok. 70 krajach na całym świecie, osiągając przy tym 18,7 mln SEK obrotów netto.

Niższe koszty utrzymania infrastruktury sprzętowej i zachowanie ciągłości działania platformy informatycznej były kluczowymi czynnikami, które przyczyniły się do decyzji o migracji infrastruktury informatycznej spółki do Polcom Data Center w Skawinie. Własna serwerownia wymaga od firmy zaangażowania pod względem administracyjnym, finansowym i  informatycznym.

Właśnie dlatego decyzja o kolokacji serwerów do Polcom, przyczyniła się do wzrostu bezpieczeństwa danych i całej infrastruktury informatycznej. Możliwość wystąpienia awarii w data center została ograniczona do minimum. Kolokowane urządzenia zostały objęte nadzorem (24h/365 dni w roku). Polcom Data Center jest wyposażone w systemy UPS (pozwalające na pracę bez dopływu prądu z zewnętrznej sieci energetycznej), sieć Ethernet gwarantującą dostępność serwerów w Polsce i za granicą, a także jest położone w bezpiecznej strefie, z dala od zagrożeń komunikacyjnych i naturalnych. Usługi Polcom spełniają międzynarodowe standardy świadczenia usług kolokacyjnych i gwarantują najwyższy poziom bezpieczeństwa.

"Na co dzień staramy się wykorzystywać najnowsze rozwiązania technologiczne, wspierające rozwój biznesu, aby móc sprawniej zarządzać swoimi zasobami. Mogę śmiało powiedzieć, że kolokacja naszych serwerów do Polcom, pozwoliła na zwiększenie bezpieczeństwa naszej infrastruktury IT. Szereg zabezpieczeń, elementów fizycznej ochrony, czy sama lokalizacja Polcom Data Center na całkowicie bezpiecznym terenie, to czynniki, których nie mogliśmy zapewnić sobie sami w racjonalnych kosztach. Równie istotna jest optymalizacja wydatków inwestycyjnych, związanych z utrzymaniem serwerowni. Zdecydowaliśmy się na wybór Polcom, ponieważ w naszej ocenie ma najlepsze doświadczenie w obszarze usług kolokacji oraz doskonałe zaplecze techniczne"wyjaśnia Marcin Nawara, Kierownik Zespołu IT Sweco Engineering.

Więcej szczegółów z realizacji tego projektu dowiecie się pobierając poniższe case study!