PROTECH – migracja do chmury obliczeniowej Polcom

PROTECH Sp. z o.o. jest polskim producentem, który od 25 lat działa w branży grzewczej i automotive. Wieloletnie doświadczenie, szeroki wachlarz wysokojakościowych produktów i nieustanny rozwój został doceniony wśród polskich i europejskich klientów. Firma stawia na rozwój i innowacyjność, w 2013 roku uruchomiła nowy zakład produkcyjny w strefie przemysłowej w Zatorze.

Przed migracją do chmury obliczeniowej, Protech stał przed wyzwaniem przeprowadzenia procesu informatyzacji w firmie. Spółka przez kilkanaście lat posiadała własną serwerownię. Wymagała ona regularnego serwisowania oraz modernizacji.

Dokładna analiza finansowa wykazała, że alternatywny model pozyskania informatyki – czyli infrastruktura w modelu cloud computing – przyczyni się do znacznej optymalizacji kosztów IT w przedsiębiorstwie oraz pozwoli kontrolować koszty inwestycyjne, związane z zakupem i modernizacją infrastruktury informatycznej w firmie.

Właśnie dlatego spółka podjęła decyzję o migracji swoich zasobów do chmury obliczeniowej Polcom, co przyczyniło się do usprawnienia procesów organizacyjnych i zarządczych w firmie. Uruchomienie w pełni funkcjonalnej platformy informatycznej działającej w oparciu o chmurę obliczeniową, zapewniło spółce pełną skalowalność, elastyczność i integralność z innymi systemami.

"Chmura obliczeniowa wpływa bezpośrednio na zachowanie ciągłości procesu produkcyjnego, co z naszej perspektywy jest kluczowe i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego przedsiębiorstwa. Na uwagę zasługuje również projektowe podejście Polcom do naszych potrzeb, sprawne wdrożenie oraz partnerskie podejście. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Polcom. Mamy pewność, że możemy liczyć na wsparcie techniczne i opiekę powdrożeniową w każdym momencie, co wzmacnia nasze bezpieczeństwo i elastyczność biznesową. Polcom Data Center to profesjonalny dostawca usług cloudowych" wyjaśnia Piotr Słanek, Dyrektor Produkcji w PROTECH.

Więcej szczegółów z realizacji tego projektu dowiecie się pobierając poniższe case study!