Prezes Polcom dla Money: Chmura napędza cyfrową transformację biznesu

W ostatnim wywiadzie Marcin Gwóźdź, prezes Polcom, opowiada m.in o tym jak zmienił się współczesny biznes pod wpływem transformacji cyfrowej oraz o wyzwaniach jakie stoją współcześnie przed przedsiębiorcami.

Jak mówi:

Cyfryzacja sprawiła, że procesy biznesowe muszą być realizowane szybko i sprawnie. Zmiana przestaje być czymś nieoczekiwanym, a staje się wręcz pożądanym elementem. Można tutaj przywołać badania IDG przeprowadzone wśród decydentów biznesowych. Wynika z nich, że ponad 90 proc. ankietowanych uważa,  że podejmowanie inicjatyw w sferze technologii i cyfryzacji wpływa na zwiększanie konkurencyjności ich firm na rynku. W takiej sytuacji szczególnie istotne stają się rozwiązania pozwalające na elastyczne dostosowywanie się do wymagań biznesowych i kontrolę kosztów operacyjnych, oraz nie niosące za sobą dużego ryzyka inwestycyjnego.

Oczywistym jest, że firmy nie chcą ponosić ryzyka inwestycyjnego związanego z zakupem infrastruktury oraz kalibrowaniem rozwiązań, a równocześnie chcą zachować szybkość wdrożenia. Jest to zadanie trudne, lecz nie niemożliwe – jeżeli sięga się po zasoby udostępniane w chmurze.

Przeczytaj cały wywiad na Money.pl: Link