Polcom złotym partnerem konferencji Cloud Community 2015

28 maja w Poznaniu odbyła się konferencja Cloud Community. Główną myślą wydarzenia było pokazanie mnogości rozwiązań opartych o moc obliczeniową oraz umożliwienie dialogu pomiędzy dostawcami, użytkownikami oraz wszystkimi osobami zainteresowanymi cloudem. Złotym partnerem wydarzenia został Polcom.

Konferencja skierowana była zarówno dla specjalistów na co dzień poruszających się wśród tematyki związanej z chmurą obliczeniową jak i osób, które chciałyby dowiedzieć się czegoś więcej na temat przetwarzania w chmurze, by móc wykorzystać takie rozwiązania w prowadzonych przez siebie firmach.

Podczas wystąpień prelegenci poruszali zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa rozwiązań cloudowych, zajmowali się problematyką kwestii prawnych związanych z mocą obliczeniową oraz mówili o szerokich możliwościach jej wykorzystywania w biznesie. Wśród prelegentów obecni byli m .in. Victor Pareja z Amazon Web Services, Michał Rostecki i Kamil Chmielewski z Allegro Group oraz Dominik Mostowski z Microsoft.

Złoty partner konferencji, firma Polcom, była reprezentowana przez Jakuba Bartosika, który wygłosił referat dotyczący modeli adaptacji cloud computingu w projektach informatycznych, ich parametryzacji oraz prób ciągłego dostosowania się do bieżących potrzeb rynku. Przywołane podczas wystąpienia suwaki stały się dziś symbolem skalowalności, czyli jednej z najistotniejszych korzyści wynikających z modeli Saas, Paas i Iaas. Jak przekonywał Jakub, nie jest to jednak do końca słuszne porównanie, a elastyczność czy skalowalność cloudu powinna wynikać z trochę innych możliwości, aniżeli tylko przesunięcia kilku suwaków wskazujących na wybiórcze parametry.