Polcom zakończył budowę nowego data center

Polcom właśnie zakończył budowę jednego z największych i najnowocześniejszych ośrodków przetwarzania danych w Europie. Nowy obiekt, wart 63 mln zł, jest zlokalizowany w Alwerni znajdującej się przy autostradzie łączącej Katowice z Krakowem i wykorzystuje najbardziej zaawansowane technologie dla ośrodków tego typu.

Nie tak dawno temu, bo w 2006 roku Polcom oddał swoje pierwsze data center, nie minęło jednak wiele czasu a w Alwernii oddalonej o 24 km od Skawiny powstało drugie, innowacyjne centrum przetwarzania danych połączone niezależnym światłowodem z data center w Skawinie. Obydwa obiekty, liczące łącznie ponad 12000 m2 zlokalizowane są w bezpiecznych strefach, na ogrodzonych działkach obejmujących łącznie 6ha powierzchni.  Jak mówi prezes spółki, Marcin Gwóźdź:

Budowa drugiego ośrodka miała na celu dostarczanie jeszcze wyższej jakości usług dla naszych klientów. Dzięki data center Alwernia uruchomiliśmy usługę Redundant Enterprise Cloud Infrastructure (RECI), za jej sprawą nasi klienci wiedzą, że moc obliczeniowa, którą  udostępniamy ma wysoki stopień bezpieczeństwa, bo podlega replikacji synchronicznej. Taki system pozwala na niemalże zerową utratę danych oraz ich przekaz bez żadnych przestojów – taka infrastruktura z całą pewnością jest w stanie sprostać  oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów. Bez drugiego ośrodka nie byłoby to możliwe w takim stopniu. Odpowiednio zbudowane centrum danych stanowi barierę przed wtargnięciem niepożądanych osób, pożarami, zagrożeniami związanymi ze środowiskiem naturalnym oraz odpowiada na wymagania współczesnego biznesu, takie jak skalowalność i szybkość w działaniu. Połączenie pracy dwóch takich ośrodków oznacza, że jeśli z jakichkolwiek przyczyn jeden z nich nagle przestanie działać, drugi będzie w stanie przejąć jego pracę.

Jak podkreśla Marcin Gwóźdź: Z technicznego punktu widzenia taka inwestycja to także finansowe korzyści dla naszych klientów. W ośrodku przetwarzania danych w Alwernii zastosowaliśmy innowacyjny system chłodzenia – DLC (Direct Liquid Cooling) – który dzięki możliwości bezpośredniego  chłodzenia serwerów wodą o wyższej średniej temperaturze pozwolił nam na zminimalizowanie kosztów zużycia energii elektrycznej oraz obniżył współczynnik PUE poniżej 1,2.

System DLC opiera się na pewnym paradoksalnym przekonaniu, że nic nie chłodzi tak skutecznie jak ciepła woda – jak się okazuje jest w tym wiele prawdy. Proces polega bowiem na bezpośrednim odprowadzaniu ciepła wytwarzanego przez urządzenia elektroniczne znajdujące się w naszym data center przez ciecz, dzięki czemu może mieć ona wyższą średnią temperaturę. Co ciekawe, za produkcję chłodu w całym procesie są odpowiedzialne agregaty turbo core, które poruszają się na łożyskach magnetycznych, dających podczas pracy efekt tzw. „lewitacji”, co w znaczny sposób zmniejsza ich tarcie, a finalnie zmniejsza ilość zużywanej przez agregaty energii.

Stawiają na innowacje

Nie widzimy się tylko jako usługodawcy – mamy ambicję by rozwijać naszą branżę i wyznaczać w niej trendy – zaznacza Marcin Gwóźdź.

W myśl za tym nowy ośrodek Polcomu to nie tylko połącznie innowacyjnych rozwiązań dedykowanych dla data center, ale taż zupełnie nowe urządzenia w całości zaprojektowane i wdrożone przez inżynierów Polcom. Należy do nich zespół służący do odbioru energii cieplnej od  mediów transportowanych rurociągami – wynalazek pozwalający na pasywne pozyskiwanie energii cieplnej z wody biegnącej w rurach oraz obniżający energochłonność podgrzewania wody niemalże o 10%. W data center Alwernia Polcom wdrożył także m.in. innowacyjny sposób oraz układ klimatyzowania pomieszczeń  oraz Building Managemnt System, odpowiedzialny za monitoring wszystkich procesów w data center.