Polcom Disaster Recovery Center w artykule Computerworld

COMPUTERWORLD - tygodnik menedżerów i informatyków, poświęcony technologiom informatycznym oraz zarządzaniu, opisuje usługi Disaster Recovery Center świadczone przez firmę Polcom. Poniżej fragment artykułu oraz link do pełnej wersji.

"W południowej Polsce, a konkretnie w okolicach Krakowa również znajduje się jedno z nowocześniejszych Data Center należące do firmy Polcom, która znajduje się na rynku związanym z IT już ponad 20 lat. Aktualnie dzięki dynamicznemu rozwojowi i funduszom unijnym dysponuje własnym centrum przetwarzania danych, którego jedną z usług jest Disaster Recovery Center w połączeniu z ofertą biura zapasowego. Polcom Data Center jako zapasowa lokalizacja firmy może odtworzyć krytyczne systemy przedsiębiorstwa włączając w to dane, aplikacje oraz procedury, tak aby utrzymana została ciągłość operacyjna przedsiębiorstwa w przypadku awarii bądź całkowitego braku możliwości pracy z biura głównego. System tworzenia kopii zapasowych sprawia, że nawet po poważnej awarii lokalizacji podstawowej, dane w krótkim czasie przywracane do stanu produkcyjnego.

Firma Polcom zapewnia realizację właściwej polityki bezpieczeństwa firm prowadzących działalność o wysokim stopniu poufności. W niektórych przypadkach przełączenie pomiędzy ośrodkami jest całkowicie niezauważalne dla użytkowników systemów i usług. W południowej Polsce, a konkretnie w okolicach Krakowa również znajduje się jedno z nowocześniejszych Data Center należące do firmy Polcom, która znajduje się na rynku związanym z IT już ponad 20 lat. Aktualnie dzięki dynamicznemu rozwojowi i funduszom unijnym dysponuje własnym centrum przetwarzania danych, którego jedną z usług jest Disaster Recovery Center w połączeniu z ofertą biura zapasowego. Polcom Data Center jako zapasowa lokalizacja firmy może odtworzyć krytyczne systemy przedsiębiorstwa włączając w to dane, aplikacje oraz procedury, tak aby utrzymana została ciągłość operacyjna przedsiębiorstwa w przypadku awarii bądź całkowitego braku możliwości pracy z biura głównego. System tworzenia kopii zapasowych sprawia, że nawet po poważnej awarii lokalizacji podstawowej, dane w krótkim czasie przywracane do stanu produkcyjnego.

Firma Polcom zapewnia realizację właściwej polityki bezpieczeństwa firm prowadzących działalność o wysokim stopniu poufności. W niektórych przypadkach przełączenie pomiędzy ośrodkami jest całkowicie niezauważalne dla użytkowników systemów i usług."

...

"Każdy przedsiębiorca oraz menadżer IT powinien mieć na uwadze sytuacje, w których ciągłość operacyjna jego firmy może zostać zagrożona. W dzisiejszych czasach zwykły backup już nie wystarczy. Dzisiaj oprócz samej możliwości odzyskania danych liczy się czas powrotu do działania. O ile dla części firm jest to jedynie opcja utrzymania bezpieczeństwa ciągłości działania, to w niektórych obszarach biznesowych jest to już wymóg poprawnego funkcjonowania i obsługi klienta. Dlatego każdy we własnym zakresie powinien przeanalizować straty związane z dłuższym bądź krótszym przestojem firmy. Nie można liczyć na to, że nic się nie zdarzy, bo zagrożenie może nadejść w najmniej oczekiwanym momencie z dowolnej strony. Trzeba być przygotowanym nawet na najmniej prawdopodobny scenariusz katastrofy."

Link do artykułu : tutaj