POLARIS kolokuje serwery w Polcom Data Center

Polaris Polska jest częścią amerykańskiego koncernu Polaris Industries Inc. powstałego w 1954 roku, zajmującego się projektowaniem, produkowaniem i sprzedażą nowoczesnych, wysokiej jakości pojazdów terenowych, skuterów śnieżnych oraz elektrycznych i hybrydowych pojazdów drogowych. Polaris jest jednym ze światowych liderów sprzedaży w branży. Rocznie osiąga dochody netto na poziomie około USD$ 172.5 mln, zatrudniając łącznie około 12 tys. pracowników. Zakład produkcyjny w Opolu jest pierwszym i jedynym miejscem produkcji pojazdów terenowych usytuowanym w Europie.

Niższe koszty utrzymania infrastruktury sprzętowej, zachowanie ciągłości działania platformy informatycznej i zminimalizowane ryzyko wystąpienia awarii były kluczowymi czynnikami, które przyczyniły się do decyzji o kolokacji infrastruktury informatycznej do Polcom Data Center. Dla przedsiębiorstw produkcyjnych szczególnie istotne jest zapewnienie ciągłości działania systemów informatycznych, odpowiedzialnych za procesy produkcyjne.

"Kolokacja naszych serwerów do Polcom Data Center pozwoliła nam zwiększyć poziom bezpieczeństwa infrastruktury IT, który bezpośrednio wpływa na zachowanie ciągłości procesu produkcyjnego. Dzięki temu, jesteśmy pewni, że możliwość wystąpienia awarii została ograniczona do minimum. Warto podkreślić, że przeniesienie infrastruktury informatycznej do data center, pozwoliło na redukcję kosztów inwestycyjnych związanych z utrzymaniem serwerowni. W naszej opinii, Polcom, ma najlepsze doświadczenie w obszarze usług kolokacji, doskonałe zaplecze techniczne oraz spełnia międzynarodowe standardy związane z bezpieczeństwem danych, stawiając przy tym na partnerskie relacje" - wyjaśnia Bartosz Wójcik, PC and Device Support Lead w Polaris.

Więcej szczegółów z realizacji tego projektu dowiecie się pobierając poniższe case study!