Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona stawia na chmurę!

Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona zdecydowało się na zmianę modelu IT, od tej pory firma będzie pracować w opaciu o moc obliczeniową udostępnianą przez Polcom. Marka ta jest na stałe wpisana w Polski rynek kosmetyków naturalnych. Filozofia firmy jest oparta na zaawansowanej wiedzy w dziedzinie kosmetologii oraz wydobywaniu tego co najcenniejsze z natury. Kosmetyki z Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona tworzone na bazie naturalnych składników goszczą w Polskich domach już od 1997 r. Prężny rozwój firmy potwierdzają liczne nagrody, takie jak Gazela Biznesu, Diamenty Forbesa 2013 czy też Medal Europejski. Wśród stron firmy znajduje się między innymi sklep internetowy z kosmetykami, który charakteryzuje się częstymi i skokowymi zmianami w ilości użytkowników. O tym dlaczego cloud computing okazał się dla firmy dobrym rozwiązaniem mówi Jakub Spórna, kierownik ds. IT w  Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona:

Dlaczego zdecydowaliście się Państwo na korzystanie z mocy obliczeniowej?

Stary model IT zakładał zakup całej infrastruktury informatycznej oraz jej utrzymanie. Jak można się spodziewać, wymiana i serwisowanie sprzętu to dosyć kosztowne przedsięwzięcie, które w dodatku wiązało się z koniecznością ponoszenia dodatkowego ryzyka. Branżę kosmetyczną cechuje stosunkowo duża sezonowość, np. w miesiącach świątecznych następuje nawet 10-krotny skok liczby odwiedzin, 5-krotnie wzrasta liczba przejść pomiędzy witrynami produktowymi, stroną firmową i sklepem internetowym, wydłuża się czas pozostania klienta na poszczególnych podstronach w stosunku do miesięcy zwykłych. Jeśli zainwestowalibyśmy w sprzęt na tzw. wyrost, co byłoby konieczne żeby mógł być on w stanie obsłużyć szczytowe momenty, to miesiące w których nie potrzebowalibyśmy tak dużej mocy obliczeniowej byłby dla nas po prostu stratą pieniędzy.

Na czym najbardziej Państwu zależało?

Zależało nam na zwiększeniu bezpieczeństwa naszych portali po to by mogły być one zawsze dostępne dla naszych klientów. Korzystanie z mocy obliczeniowej udostępnianej przez Polcom Data Center daje nam pewność tego, że nasze serwery są pod stałą obserwacją i że są objęte kompleksowym systemem backupu. Dobrze mieć świadomość tego, że nawet podczas świątecznego szału zakupów, nasze strony są stabilne.

Co sprawiło, że wybraliście Państwo do współpracy właśnie Polcom Data Center?

Od początku zdawaliśmy sobie sprawę z tego, że wirtualizacja naszych serwerów w pewien sposób pozwiązuje nas biznesowo z dostawcą chmury. Dlatego poświęciliśmy bardzo wiele uwagi wyborowi partnera z którym będziemy współpracować w tym zakresie. Głównymi kryteriami jakie braliśmy pod uwagę była m. in. bliskość fizyczna pomiędzy data center a naszą siedzibą oraz duży stopień redundancji ośrodka. Polcom ze Skawiny pod Krakowem w pełni spełnił te oczekiwania, szczególnie biorąc pod uwagę to, że posiada dwa ośrodki data center, które nawet w przypadku katastrofy są w stanie wzajemnie przejąć swoje funkcje. Biorąc dodatkowo pod uwagę oszczędność związaną z tym, że nie musimy sami inwestować w sprzęt, cloud computing po prostu nam się opłaca.

Więcej informacji na temat projektu znajdzieszw case study: