KMC-Services – stawia na cloud computing w Polcom

KMC-Services to polski operator logistyczny świadczący kompleksową obsługę łańcucha dostaw. W ofercie firmy znajdują się usługi zlokalizowane w 6 obszarach: magazynowania, usług magazynowych Value Added Services, spedycji krajowej i międzynarodowej, doradztwa logistycznego, doradztwa i obsługi budowy magazynów BTS a od niedawna także obsługi e-commerce. Firma działa od ponad 17 lat i specjalizuje się w logistyce kontraktowej tj. projektowaniu i wdrażaniu rozwiązań logistycznych szytych na miarę. KMC-Services w 2018 roku został laureatem konkursu Gazele Biznesu.

Dynamiczny rozwój KMC-Services i poszerzanie zakresu świadczonych usług, przyczynił się do wdrożenia kilku nowych aplikacji magazynowych, wpływających na funkcjonowanie i organizację pracy całego przedsiębiorstwa. Pojawiła się konieczność stworzenia odpowiedniej infrastruktury IT z wydajną mocą obliczeniową. Koszty inwestycji niezbędne do rozbudowy i utrzymania serwerowni były wysokie, dlatego KMC-Services zdecydowało się na wykorzystanie infrastruktury w modelu cloudowym.

Infrastruktura informatyczna w modelu cloud computing znacząco wpływa na optymalizację kosztów inwestycyjnych związanych z utrzymaniem własnej serwerowni. Polcom udostępnił moc obliczeniową pozwalającą na kontrolę kosztów oraz zmianę punktu ciężkości finansowania inwestycji na infrastrukturę (zmiana CAPEX na OPEX). Dzięki temu KMC-Services ponosi wydatek za rzeczywisty pobór zasobów, a platforma informatyczna zapewnia spółce pełną skalowalność i elastyczność. Niezawodność środowiska IT daje gwarancję bezpieczeństwa i ciągłości działania wszystkich systemów administracyjnych, co często jest trudne do osiągnięcia z poziomu infrastruktury firmy.

"W pełni funkcjonalna platforma informatyczna oferowana przez Polcom zapewniła nam pełną elastyczność biznesową, dostosowując się do naszych zmiennych w czasie potrzeb. Pozwoliło nam to zoptymalizować koszty, które musielibyśmy ponieść przy dalszej rozbudowie i utrzymaniu własnej serwerowni. Mamy również pewność, że nasze dane są chronione w należyty sposób, a ciągłość działania systemów informatycznych zostanie zachowana. Oferowane wsparcie techniczne i stały kontakt z zespołem Polcomu, świadczą o najwyższej staranności i dbałości o każdy aspekt usługi" - mówi Sławomir Wyskiel, Specjalista ds. IT w KMC-Services.