Jak zwiększyć niezawodność firmy logistycznej?

Niemalże każda firma odpowiedzialna za transport masowy musi na co dzień zmagać się z problemem niechcianych awarii lub nagłych nieobecności pracowników. Prostym rozwiązaniem wydaje się wdrożenie systemu informatycznego odpowiedzialnego za zarządzanie transportem pozwalającego na optymalne wykorzystanie zasobów, wymaga to jednak znacznych nakładów finansowych związanych z infrastrukturą IT. O tym jak uniknąć wysokich kosztów a zarazem zwiększyć bezpieczeństwo świadczonych przez firmę usług mówi Mariusz Dańda, Dyrektor IT w firmie DPK System.

Co jest najważniejszą cechą Państwa systemu do zarządzania transportem?

Najważniejszą cechą dobrego systemu zarządzania transportem jest idealne dopasowanie do aktualnych potrzeb klienta. Inne potrzeby będzie miał Zarząd Komunikacji Miejskiej w dużym mieście takim jak Kraków, inaczej będzie to wyglądać w mieście w którym liczba autobusów miejskich jest niewielka. Co więcej, nawet jeśli dobrze określimy potrzeby w momencie rozmowy z klientem, może się okazać, że za pół roku znacznie one wzrosną. Idealny system zarządzania transportem potrafi sprostać dynamice zmian biznesu klientów. Nasz system to potrafi, jednak nie możemy mieć pewności czy sprzęt stojący po stronie klienta będzie cechowała podobna elastyczność.

Dlaczego podjęliście decyzję o zmienie modelu IT?

Powodem dla którego zaczęliśmy się zastanawiać nad tym, by wdrażać nasz system na tzw. chmurze było właśnie dążenie do większej elastyczności i zwiększenia dostępności naszego systemu. Kiedyś, gdy tworzyliśmy parametry środowiska informatycznego, na którym powinien działać Transportowy System Informatyczny, nigdy nie mieliśmy 100 % pewności, że zachowa on ciągłość swojego działania z przyczyn zupełnie od nas niezależnych. Zazwyczaj firmy, nawet te o bardzo stabilnej pozycji rynkowej, nie dysponują wystarczająco wydajnym sprzętem a koszty inwestycji w nową infrastrukturę informatyczną są stosunkowo wysokie. Dlatego dobrym rozwiązaniem okazała się moc obliczeniowa dostarczana nam przez najnowocześniejsze data center w Polce. Chmura udostępniana przez Polcom pozwala nam na skalowanie środowiska informatycznego i dokładnie dodatkowych elementów według potrzeb naszych klientów. Daje nam to pewność tego, że niezależnie od tego jak będą się one zmieniać, nasz system będzie mógł się do tego szybko przystosować i działać wydajnie, to z kolei jest dla nas gwarancją satysfakcji naszych klientów .

Co cloud computing zmienił w Państwa firmie?

Kiedy współpracuje się z takimi klientami jak komunikacja miejska w dużej aglomeracji czy spółki kolejowe jak np. Przewozy Regionalne to trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że bezawaryjność jest kluczowa. Jeśli system się nagle zawiesi, dyspozytorzy nie będą wiedzieli kiedy wysłać odpowiednie autobusy, nie mówiąc już o optymalnym wykorzystaniu dostępnych zasobów. Wcześniej nie mieliśmy do końca wpływu na to, na jakiej platformie będzie działał oferowany przez nas system. Dzisiaj wiemy, że będzie działał na stabilnej podstawie najnowocześniejszego data center w Polsce, co pozwala nam i naszym klientom spać spokojnie. Wiemy też, że mamy partnera z zapleczem eksperckim, który jest w stanie odpowiedzieć na nasze zmieniające się potrzeby i jest nas w stanie nas wesprzeć swoją wiedzą i doświadczeniem.

Wiecej informacji na ten temat znajdziesz w case study: