Firma Polcom uruchamia kolejne, duże Data Center w Alwerni

Firma Polcom rozpoczęła budowę drugiego Centrum Przetwarzania Danych. Kolejny nowoczesny obiekt powstaje w Alwerni, oddalonej o ok. 25 km od Data Center w Skawinie. Zapewni on dostępność ponad   3 000 m2 powierzchni technologicznej dla Klientów.

"Podejmując decyzję dotyczącą lokalizacji drugiego ośrodka, mieliśmy na uwadze to, by był on na tyle daleko by gwarantować niezawodność  w przypadku katastrofy w ośrodku głównym, i na tyle blisko, by zestawić dowolny rodzaj łącza pomiędzy obydwoma ośrodkami" - mówi Marcin Gwóźdź, Prezes Zarządu firmy Polcom.

Wybudowanie DC w Alwerni pozwoli na stworzenie tzw. klastra niezawodnościowego. Oznacza to, że każdy ośrodek będzie niezależną jednostką wykonującą powierzone jej zadania, a w sytuacji awaryjnej jednego z ośrodków, ten drugi automatycznie przejmie jego pracę.

"Każdy ośrodek będzie miał swoją, niezależną moc obliczeniową. Jednak w nagłych przypadkach jeden będzie mógł przejąć funkcje drugiego. Dzięki takiemu rozwiązaniu, Polcom zyska spójną i niezawodną architekturę. Usługi z jakich korzystają nasi Klienci będą świadczone na jeszcze wyższym, i  co najważniejsze, bezpieczniejszym poziomie" - tłumaczy Marcin Gwóźdź.

Oddanie Data Center jest zaplanowane na grudzień 2015r.

Tablica unijna - Alwernia