Creativ-Ceutical wybrał usługi cloudowe Polcom!

Creativ-Ceutical to międzynarodowa firma konsultingowa zajmująca się wspieraniem branży „life science” w zakresie: podejmowania strategicznych decyzji, doradztwie cenowym, rozpoznaniem rynku i ekonomiki zdrowia. Z uwzględnieniem mocno rozwijających się obszarów nauki takich jak onkologia, szczepionki i choroby metaboliczne, łącząc spojrzenie strategiczne z usługami ekonomiczno-technicznymi. Firma posiada swoje oddziały w 12 krajach, na 4 kontynentach.

Przed migracją do chmury obliczeniowej Polcom, Creativ-Ceutical posiadał kilka własnych serwerowni zlokalizowanych na całym świecie. Serwerownie wymagały regularnego serwisowania oraz modernizacji, co stało się źródłem niekontrolowanych kosztów. Decyzja o przeniesieniu systemów do Polcom pozwoliła na centralizację całej infrastruktury. Taki model w znaczny sposób zwiększył kontrolę nad bezpieczeństwem danych oraz pozwolił na optymalizację kosztów inwestycyjnych, związanych z zakupem i modernizacją infrastruktury informatycznej w rozproszonych serwerowniach.

"Nasza migracja do firmy Polcom zakończyła się dużym sukcesem, nie tylko doprowadziła do podwyższenia jakości naszych usług, ale również zwiększyła poziom zaufania wśród naszych klientów" powiedział Mondher Toumi (CEO Creativ-Ceutical).

"Cloud computing pozwolił nam na centralizację naszej infrastruktury informatycznej, co zaowocowało zwiększeniem elastyczności biznesowej i możliwością planowania dalszego rozwoju firmy. Creativ-Ceutical świadczy usługi dla klientów z branży farmaceutycznej, dlatego bardzo ważne jest dla nas bezpieczeństwo usług świadczonych w chmurze. Wybraliśmy Polcom, ponieważ spełnia wysokie normy w obszarze zarządzania jakością oraz w obszarze proceduralnym, co jest dla nas gwarantem bezpieczeństwa przetwarzanych w chmurze Polcom danych. Polcom jest solidnym i odpowiedzialnym dostawcą usług cloudowych na najwyższym międzynarodowym poziomie"mówi Paweł Kuciara, IT Manager w Creativ-Ceutical.