Agnieszka Zielińska dla Pulshr.pl: Chmura uwalnia firmy farmaceutyczne od ciężaru infrastruktury IT

Przedsiębiorstwa z roku na rok muszą przechowywać i przetwarzać coraz więcej danych. Nieunikniony proces cyfryzacji powoduje natomiast, że nawet sektory, które dotychczas nieufnie podchodziły do rozwiązań w chmurze, takie jak choćby branża finansowa czy farmaceutyczna, coraz przychylniej patrzą w stronę cloudu. Sama ilość danych oraz konieczność ich zabezpieczenia jest wystarczającym powodem. Na przykład w ciągu ostatnich 10 lat Broad Institute of MIT and Harvard wygenerował 70 petabajtów danych.

– Technologie chmury uwalniają firmy badawcze od ciężaru infrastruktury informatycznej – pozwalają na otwieranie nowych projektów badawczych, zapewniając swobodę i skalowalność na nieporównanie wyższym poziomie, jednocześnie nie wymuszając dodatkowych inwestycji w sprzęt informatyczny oraz gwarantując bezpieczeństwo wrażliwych danych. Tym samym można powiedzieć, że cloud computing otwiera przed firmami badawczymi nowe, wewnętrzne możliwości, pozwalające na bezprecedensową innowacyjność – mówi Agnieszka Zielińska, Dyrektor Handlowy w firmie Polcom.

Więcej na portalu Pulshr.pl